Jak mają się do siebie wskaźnik OEE a produkcja spożywcza? Jakie wartości są wzorcowe dla tej branży? W wersji idealnej odpowiedzielibyśmy, że 100%. Taki wynik w praktyce oznaczałby, że maszyny działają nieprzerwanie, osiągają maksymalną wydajność i wytwarzają produkty o doskonałej jakości. W rzeczywistości, osiągnięcie maksymalnego OEE jest jednak niezwykle trudne.
Wartości OEE w branży spożywczej są bardzo zróżnicowane i zależą one od specyfiki działania danego zakładu, rodzaju wytwarzanych produktów oraz wielu innych czynników. Nie możemy zatem mówić, o jakimś wzorcowym wyniku, do którego powinny dążyć wszystkie firmy zajmujące się produkcją spożywczą.
Właściwą strategią w tym zakresie jest przeprowadzenie indywidualnej analizy danego zakładu produkcyjnego, z uwzględnieniem jego strategii i możliwości, a następnie ustalenie celu OEE, który będzie realny i dopasowany do potrzeb konkretnej organizacji. Następnie, należy szukać obszarów do zmian i stopniowo dążyć do zwiększania wartości OEE.
Właściwą strategią jest przeprowadzenie analizy danej firmy i ustalenie indywidualnego celu OEE