Wykorzystanie wskaźnika OEE w branży spożywczej

Wykorzystanie wskaźnika OEE w branży spożywczej
Strona główna > Baza wiedzy > Wykorzystanie wskaźnika OEE w branży spożywczej
Jak zwiększyć wydajność, minimalizować straty i podnosić jakość produkcji w tak wymagającym obszarze działalności jakim jest branża spożywcza? Przede wszystkim trzeba mieć rzetelne dane, które pomogą zidentyfikować obszary wymagające poprawy. W ich uzyskaniu pomoże OEE, czyli Całkowita Efektywność Wyposażenia. Jak mają się do siebie wskaźnik OEE a produkcja spożywcza?

Przemysł spożywczy jest niezwykle konkurencyjny, a jakość produktów oraz terminowość dostaw mają tu kluczowe znaczenie. Aby sprostać tym wyzwaniom producenci żywności muszą zadbać o sprawne i niezawodne działanie maszyn, wydajności produkcji, redukcję strat i kosztów oraz poprawę jakości wytwarzanych produktów. Wskaźnik OEE w branży spożywczej wspiera firmy we wszystkich tych kwestiach.

Czym jest wskaźnik OEE?

Wskaźnik OEE (Overall Equipment Effectiveness) to narzędzie używane w przemyśle, w tym również w branży spożywczej, do pomiaru efektywności wykorzystania maszyn produkcyjnych. OEE pokazuje, jak dobrze pracują urządzenia, oceniając je w trzech kategoriach:

  • Dostępność (Availability) – określa, przez ile czasu maszyna jest dostępna do pracy w porównaniu do całkowitego, dostępnego czasu. Wydajność mogą obniżać przerwy, przestoje, awarie i inne zakłócenia w produkcji.
  • Wydajność (Performance) – mierzy, jak wydajnie maszyna działa w porównaniu do jej maksymalnej, teoretycznej wydajności. Czynnik ten spada w wyniku procesów produkcji, które nie osiągają pełnej wydajności.
  • Jakość (Quality) – ocenia, ile wyprodukowanych jednostek spełnia normy jakościowe.  Na obniżenie tego czynnika wpływają wady i odrzucone produkty.

Na podstawie tych trzech składników, można wyliczyć OEE. Wzór wygląda następująco:

OEE = Dostępność x Wydajność x Jakość

Wartość OEE wynosi od 0 do 100 procent, gdzie 100% oznacza, że urządzenie działa z maksymalną dostępnością, wydajnością i jakością, a 0% świadczy o tym, że jest ono całkowicie niesprawne.

Więcej na temat tego jak zbudowany jest wskaźnik OEE i jakie są jego odmiany przeczytasz w tym artykule.

Ile powinien wynosić wskaźnik OEE w branży spożywczej?

Jak mają się do siebie wskaźnik OEE a produkcja spożywcza? Jakie wartości są wzorcowe dla tej branży? W wersji idealnej odpowiedzielibyśmy, że 100%. Taki wynik w praktyce oznaczałby, że maszyny działają nieprzerwanie, osiągają maksymalną wydajność i wytwarzają produkty o doskonałej jakości. W rzeczywistości, osiągnięcie maksymalnego OEE jest jednak niezwykle trudne.

Wartości OEE w branży spożywczej są bardzo zróżnicowane i zależą one od specyfiki działania danego zakładu, rodzaju wytwarzanych produktów oraz wielu innych czynników. Nie możemy zatem mówić, o jakimś wzorcowym wyniku, do którego powinny dążyć wszystkie firmy zajmujące się produkcją spożywczą.

Właściwą strategią w tym zakresie jest przeprowadzenie indywidualnej analizy danego zakładu produkcyjnego, z uwzględnieniem jego strategii i możliwości, a następnie ustalenie celu OEE, który będzie realny i dopasowany do potrzeb konkretnej organizacji. Następnie, należy szukać obszarów do zmian i stopniowo dążyć do zwiększania wartości OEE.

Właściwą strategią jest przeprowadzenie analizy danej firmy i ustalenie indywidualnego celu OEE

Dlaczego OEE jest ważny w branży spożywczej?

Wskaźnik OEE jest kluczowym miernikiem wydajności w wielu obszarach przemysłu, w tym także w branży spożywczej. Dlaczego jest tak istotny dla producentów żywności? Poniżej przedstawiamy w jakich obszarach można uzyskać najwięcej korzyści z monitorowania OEE w branży spożywczej:

  • Optymalizacja produkcji – OEE pomaga producentom żywności optymalizować procesy produkcyjne. Dzięki monitorowaniu tego wskaźnika, można zidentyfikować obszary wymagające poprawy wydajności maszyn i procesów. Przekłada się to na zwiększenie efektywności produkcji.

Jak znaleźć przyczyny problemów na produkcji dzięki monitorowaniu OEE przeczytasz w tym artykule.

  • Redukcja strat i marnotrawstwa – w branży spożywczej, szczególnie w przypadku kiedy mamy do czynienia z  produktami o ograniczonym okresie przydatności do spożycia, zmniejszenie strat i marnotrawstwa jest niezwykle ważne. Wskaźnik OEE pomaga zidentyfikować przestoje w produkcji oraz inne rodzaje strat, dzięki czemu można je zminimalizować.
  • Zapewnienie jakości – monitorowanie i kontrolowanie procesów produkcji sprawia, że można szybko reagować na ewentualne problemy i unikać wadliwych partii, co pomaga w utrzymaniu wysokiej jakości produktów.
  • Planowanie i zarządzanie produkcją – wysoka efektywność maszyn i procesów produkcyjnych, którą wspiera wskaźnik OEE, ułatwia planowanie i zarządzanie. To pomaga dostosować produkcję do zapotrzebowania rynku oraz zoptymalizować harmonogramy.
  • Konkurencyjność rynkowa – branża spożywcza jest bardzo konkurencyjna, a OEE może pomóc firmom w utrzymaniu wysokiej pozycji na rynku poprzez zwiększenie wydajności i obniżenie kosztów produkcji.
  • Koszty operacyjne – poprawa OEE umożliwia obniżenie kosztów operacyjnych, co jest istotne w branży spożywczej, gdzie nakłady na produkcję, a także ceny surowców bywają wysokie.

Podsumowanie

Wskaźnik OEE jest kluczowym narzędziem w branży spożywczej, które pomaga producentom zwiększyć efektywność produkcji, obniżyć koszty, zapewnić wysoką jakość produktów i utrzymać konkurencyjność na rynku, dzięki monitorowaniu postępów i identyfikowaniu obszarów, w których można poprawić wydajność i jakość. Należy pamiętać, że nie ma jednaj, właściwej wartości, którą należy osiągnąć w tym zakresie. Istotne jest, aby brać pod uwagę specyfikę swojego zakładu produkcyjnego i kontekst branży spożywczej tak, aby określić odpowiednie cele i do nich dopasować wyniki OEE.

Poszerz swoją wiedzę na temat wskaźnika OEE. Obejrzyj webinar prowadzony przez naszych ekspertów.

Bezpłatna Konsultacja

Sprawdź, czy Cyfrowa Transformacja 
jest odpowiedzią na potrzeby Twojej Firmy

    Twoje dane osobowe udostępnione w formularzu będą przetwarzane przez Grupę ASTOR zgodnie z zasadami.

    Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA oraz obowiązują na niej Polityka prywatności i Regulamin świadczenia usług Google.

    Jak przebiega proces bezpłatnej Konsultacji?

    Uzupełniasz 
i wysyłasz formularz na stronie.

    W ciągu 1 dnia roboczego zadzwoni do Ciebie opiekun.

    W umówionym terminie spotkasz się zdalnie z naszym konsultantem.

    Bezpłatna Konsultacja

    Dziękujemy za przesłanie formularza.

    Nasz opiekun skontaktuje się z Tobą w ciągu 1 dnia roboczego, aby dowiedzieć się więcej o Twoich wyzwaniach i umówić termin spotkania z konsultantem najlepiej dopasowanym do Twoich potrzeb.

    Uzupełniasz 

    i wysyłasz formularz na stronie.

    W ciągu 1 dnia roboczego zadzwoni do Ciebie opiekun.

    W umówionym terminie spotkasz się zdalnie z naszym konsultantem.

    W czasie oczekiwania zachęcamy do wejścia na Baza Wiedzy ImFactory, na której znajdziesz wiele ciekawych webinarów, artykułów oraz case studie, które wprowadzą w świat Cyfrowej Transformacji

    Zamknij

    Jak przebiega proces bezpłatnej Konsultacji?

    Uzupełniasz 
i wysyłasz formularz na stronie.

    W ciągu 1 dnia roboczego zadzwoni do Ciebie opiekun.

    W umówionym terminie spotkasz się zdalnie z naszym konsultantem.