Wykorzystanie wskaźnika OEE w branży spożywczej
Przemysł spożywczy jest niezwykle konkurencyjny, a jakość produktów oraz terminowość dostaw mają tu kluczowe znaczenie. Aby sprostać tym wyzwaniom producenci żywności muszą zadbać o sprawne i niezawodne działanie maszyn, wydajności produkcji, redukcję strat i kosztów oraz poprawę jakości wytwarzanych produktów. Wskaźnik OEE w branży spożywczej wspiera firmy we wszystkich tych kwestiach.
Czym jest wskaźnik OEE?
Wskaźnik OEE (Overall Equipment Effectiveness) to narzędzie używane w przemyśle, w tym również w branży spożywczej, do pomiaru efektywności wykorzystania maszyn produkcyjnych. OEE pokazuje, jak dobrze pracują urządzenia, oceniając je w trzech kategoriach:
- Dostępność (Availability) – określa, przez ile czasu maszyna jest dostępna do pracy w porównaniu do całkowitego, dostępnego czasu. Wydajność mogą obniżać przerwy, przestoje, awarie i inne zakłócenia w produkcji.
- Wydajność (Performance) – mierzy, jak wydajnie maszyna działa w porównaniu do jej maksymalnej, teoretycznej wydajności. Czynnik ten spada w wyniku procesów produkcji, które nie osiągają pełnej wydajności.
- Jakość (Quality) – ocenia, ile wyprodukowanych jednostek spełnia normy jakościowe. Na obniżenie tego czynnika wpływają wady i odrzucone produkty.
Na podstawie tych trzech składników, można wyliczyć OEE. Wzór wygląda następująco:
OEE = Dostępność x Wydajność x Jakość
Wartość OEE wynosi od 0 do 100 procent, gdzie 100% oznacza, że urządzenie działa z maksymalną dostępnością, wydajnością i jakością, a 0% świadczy o tym, że jest ono całkowicie niesprawne.
Więcej na temat tego jak zbudowany jest wskaźnik OEE i jakie są jego odmiany przeczytasz w tym artykule.
Ile powinien wynosić wskaźnik OEE w branży spożywczej?
Jak mają się do siebie wskaźnik OEE a produkcja spożywcza? Jakie wartości są wzorcowe dla tej branży? W wersji idealnej odpowiedzielibyśmy, że 100%. Taki wynik w praktyce oznaczałby, że maszyny działają nieprzerwanie, osiągają maksymalną wydajność i wytwarzają produkty o doskonałej jakości. W rzeczywistości, osiągnięcie maksymalnego OEE jest jednak niezwykle trudne.
Wartości OEE w branży spożywczej są bardzo zróżnicowane i zależą one od specyfiki działania danego zakładu, rodzaju wytwarzanych produktów oraz wielu innych czynników. Nie możemy zatem mówić, o jakimś wzorcowym wyniku, do którego powinny dążyć wszystkie firmy zajmujące się produkcją spożywczą.
Właściwą strategią w tym zakresie jest przeprowadzenie indywidualnej analizy danego zakładu produkcyjnego, z uwzględnieniem jego strategii i możliwości, a następnie ustalenie celu OEE, który będzie realny i dopasowany do potrzeb konkretnej organizacji. Następnie, należy szukać obszarów do zmian i stopniowo dążyć do zwiększania wartości OEE.
Dlaczego OEE jest ważny w branży spożywczej?
Wskaźnik OEE jest kluczowym miernikiem wydajności w wielu obszarach przemysłu, w tym także w branży spożywczej. Dlaczego jest tak istotny dla producentów żywności? Poniżej przedstawiamy w jakich obszarach można uzyskać najwięcej korzyści z monitorowania OEE w branży spożywczej:
- Optymalizacja produkcji – OEE pomaga producentom żywności optymalizować procesy produkcyjne. Dzięki monitorowaniu tego wskaźnika, można zidentyfikować obszary wymagające poprawy wydajności maszyn i procesów. Przekłada się to na zwiększenie efektywności produkcji.
Jak znaleźć przyczyny problemów na produkcji dzięki monitorowaniu OEE przeczytasz w tym artykule.
- Redukcja strat i marnotrawstwa – w branży spożywczej, szczególnie w przypadku kiedy mamy do czynienia z produktami o ograniczonym okresie przydatności do spożycia, zmniejszenie strat i marnotrawstwa jest niezwykle ważne. Wskaźnik OEE pomaga zidentyfikować przestoje w produkcji oraz inne rodzaje strat, dzięki czemu można je zminimalizować.
- Zapewnienie jakości – monitorowanie i kontrolowanie procesów produkcji sprawia, że można szybko reagować na ewentualne problemy i unikać wadliwych partii, co pomaga w utrzymaniu wysokiej jakości produktów.
- Planowanie i zarządzanie produkcją – wysoka efektywność maszyn i procesów produkcyjnych, którą wspiera wskaźnik OEE, ułatwia planowanie i zarządzanie. To pomaga dostosować produkcję do zapotrzebowania rynku oraz zoptymalizować harmonogramy.
- Konkurencyjność rynkowa – branża spożywcza jest bardzo konkurencyjna, a OEE może pomóc firmom w utrzymaniu wysokiej pozycji na rynku poprzez zwiększenie wydajności i obniżenie kosztów produkcji.
- Koszty operacyjne – poprawa OEE umożliwia obniżenie kosztów operacyjnych, co jest istotne w branży spożywczej, gdzie nakłady na produkcję, a także ceny surowców bywają wysokie.
Podsumowanie
Wskaźnik OEE jest kluczowym narzędziem w branży spożywczej, które pomaga producentom zwiększyć efektywność produkcji, obniżyć koszty, zapewnić wysoką jakość produktów i utrzymać konkurencyjność na rynku, dzięki monitorowaniu postępów i identyfikowaniu obszarów, w których można poprawić wydajność i jakość. Należy pamiętać, że nie ma jednaj, właściwej wartości, którą należy osiągnąć w tym zakresie. Istotne jest, aby brać pod uwagę specyfikę swojego zakładu produkcyjnego i kontekst branży spożywczej tak, aby określić odpowiednie cele i do nich dopasować wyniki OEE.
Poszerz swoją wiedzę na temat wskaźnika OEE. Obejrzyj webinar prowadzony przez naszych ekspertów.
Jak przebiega proces bezpłatnej Konsultacji?
Dziękujemy za przesłanie formularza.
Nasz opiekun skontaktuje się z Tobą w ciągu 1 dnia roboczego, aby dowiedzieć się więcej o Twoich wyzwaniach i umówić termin spotkania z konsultantem najlepiej dopasowanym do Twoich potrzeb.
W czasie oczekiwania zachęcamy do wejścia na Baza Wiedzy ImFactory, na której znajdziesz wiele ciekawych webinarów, artykułów oraz case studie, które wprowadzą w świat Cyfrowej Transformacji
ZamknijJak przebiega proces bezpłatnej Konsultacji?