Przedsiębiorstwa produkcyjne działające w branży spożywczej muszą spełniać szereg norm i restrykcji, aby wytwarzane przez nie produkty mogły w ogóle zostać dopuszczone do sprzedaży. System MES w branży spożywczej nie tylko usprawnia wiele procesów, ale też może wspierać firmę w dostosowaniu się do tych wymagań.
System MES w branży spożywczej pozwala na śledzenie każdego etapu produkcji, (Pexels)
Jedną z podstawowych funkcji systemów klasy MES, która jest bardzo ważna dla branży spożywczej, jest śledzenie każdego etapu produkcji. Przedsiębiorstwo ma pełny wgląd w cały proces – począwszy od dostarczanych do zakładu surowców, poprzez wytwarzanie, aż po dostarczanie informacji o gotowych wyrobach.
Systemy MES pozwalają na precyzyjne zarządzanie recepturami, co jest niezwykle ważne w produkcji spożywczej, gdzie zmiany składników mogą wpływać na jakość produktów. Umożliwiają też kontrolowanie jakości w czasie rzeczywistym i jeśli pojawią się nieprawidłowości pomagają szybko i precyzyjnie zlokalizować ich źródło.
Istotnym jest również to, że MES w branży spożywczej umożliwia elastyczne dostosowanie procesów produkcyjnych do zmieniających się warunków. Przykładowo, kiedy ta sama linia produkcyjna służy do wytwarzania różnych produktów, system pomaga kontrolować czy zachowane zostały wszystkie niezbędne procesy związane z zachowaniem bezpieczeństwa jak np. czyszczenie sprzętu.